Иван Преображенский, Опозиционерът Иля Яшин беше осъден на 8,5 години

...
 Иван Преображенский, Опозиционерът Иля Яшин беше осъден на 8,5 години
Коментари Харесай

Присъдата на Иля Яшин: Как Кремъл създава уютен концлагер

 Иван Преображенский,

Опозиционерът Иля Яшин беше наказан на 8,5 години затвор - изявленията му за военните закононарушения на съветската войска в Буча били " фалшив ". Присъдата включва и възбрана за Яшин да управлява интернет-ресурси в продължение на четири години. Големият период на глобата се аргументира с " възобновяване на обществената правдивост ". Но какво в действителност желае да показва Кремъл с тази присъда, имайки поради, че Яшин не е първият наказан за разпространяване на " фейкове " за армията?

Кръстоносен поход против истината

Макар че разполагат с мощна пропагандна машина, съветските управляващи не престават да разчистват вътрешното политическо и осведомително пространство, изолирайки от обществото всички, които не са подготвени да мълчат. Настъплението на репресивните органи стартира с офанзивата против някогашния сътрудник на Яшин - градския консултант Алексей Горинов, наказан на седем години затвор, защото се осмели да назова войната на Путин война.

Кремъл явно е инициирал тези наказателни каузи, управлявал е правосъдните процеси и евентуално е определял и периодите на присъдите в сходство със своите показа за политическата заплаха, произхождаща от изпращаните зад решетките политици и деятели.

В подтекста на военните провали на съветската войска в Украйна, а и на признанието на Владимир Путин, че войната може да продължи дълго, Кремъл явно се готви за дълготрайно обсадно състояние и за построяването на " комфортен концлагер ", в който от ден на ден възходящото неодобрение на съветското общество ще би трябвало непрекъснато да се потиска. Това, което съветските управляващи обаче не регистрират, е неизбежното запълване на празното пространство. Разбира се, властническите полицейски режими могат да се държат с години. Но арестите няма по какъв начин да предотвратят появяването на последващи генерации опозиционери. Което бе изтъкнато и от Иля Яшин пред съда.

От реализма до цинизма

Руското общество въобще не е толкоз монолитно, колкото желае да го изкара Кремъл. Иначе съветските управляващи не биха плашили хората непрекъснато с външни намеси като да вземем за пример със съда в Хага, до който би могло да се стигне при положение на военно проваляне.

Но както се вижда от присъдата на Иля Яшин - властта явно най-вече се опасява от тези, които кардинално не желаят да напущат страната и не престават да приказват с руснаците на наличен език, напомняйки за най-простите неща, като да вземем за пример кое е положително и кое - неприятно.
Няма подозрения, че в границите на този политически режим Иля Яшин няма да излезе от пандиза. Това се вижда от образците на към този момент пратени зад решетките опозиционери като Алексей Навални. А в това време репресивната система в Русия се ожесточава, властта усърдно укрепва позициите си и било неточност да има очаквания за скорошно рухване на режима. Даже не е несъмнено, както считат мнозина политици и анализатори, че цялостното военно проваляне в Украйна ще помогне на Русия да се освободи от мафиотския режим, издигнат от Владимир Путин.

Но от реализма до цинизма има единствено една крачка. И тези, които дават оценки на съзнателното решение на Иля Яшин и на другите участници в антипутиновата опозиция, подготвени да прекарат забележителна част от своя живот в пандиза, не трябва безусловно да се считат за по-умни от тях. Да, властническите режими от този вид са доста устойчиви, само че и образците за тяхното срутване са известни. Нека се опитаме да погледнем на света с очите на Иля Яшин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР